Korzystamy z plików cookies zapisujących dane użytkownika. Przeglądając naszą stronę wyrażasz zgodę na ich używanie. Więcej »
zamknij

Strona główna | Kontakt

  Wydrukuj tę stronę

Zupa krem brokułowa

Składniki:

  • 450 g mrożonych brokułów
  • 100 g kremowego serka topionego
  • 1 cebula
  • 100 g śmietany kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka rosołowa, drobiowa
  • sól
  • pieprz
  • 2 kromki pieczywa lekkiego lub ½ szkl. płatków pszennych np. Sportina Active OBST

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno posiekać i  zeszklić na maśle. Przygotować bulion z kostki wg przepisu na opakowaniu. Brokuły, zeszklony czosnek i cebulę gotować do miękkości w  bulionie. Gdy brokuły będą miękkie dodać serek topiony i mieszać aż się rozpuści. Wszystko dokładnie zmiksować, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pociętym w kostkę pieczywem lekkim lub płatkami np. Bran flakes.