Korzystamy z plików cookies zapisujących dane użytkownika. Przeglądając naszą stronę wyrażasz zgodę na ich używanie. Więcej »
zamknij

Strona główna | Kontakt

  Wydrukuj tę stronę

Zupa krem z pomidorów

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki mąki
  • 2 puszki pomidorów (po 850 g)
  • 1 litr rosołu
  • 1 pęczek bazylii
  • 125 ml dżinu
  • 10 dag śmietany  kremówki
  • 15 dag gęstej kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 2 kromki pieczywa lekkiego OBST

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać , oczyścić, umyć, pokroić w  piórka, zeszklić na oliwie. Dodać koncentrat pomidorowy, oprószyć mąką, wymieszać i zasmażyć. Zawartość patelni przełożyć do wysokiego rondla, następnie dodać pomidory wraz z zalewą oraz rosół. Przyprawić solą i  pieprzem. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 min. Zupę zmiksować. Dodać dżin i śmietanę, dokładnie wymieszać. Bazylię umyć, drobno posiekać i dodać do zupy bezpośrednio przed podaniem.   Pieczywo lekkie pokroić w kostkę i  dodać do zupy razem z bazylią.