Korzystamy z plików cookies zapisujących dane użytkownika. Przeglądając naszą stronę wyrażasz zgodę na ich używanie. Więcej »
zamknij

Strona główna | Kontakt

  Wydrukuj tę stronę

Zupa owocowa

Składniki:

  • ½ kg wiśni (bez pestek)
  • 1,5 – 2 litry wody
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 szkl. płatków ( lub wg uznania Musli, Misiole ziarna pszenicy z miodem, pieczywo lekkie pokrojone w kostkę OBST)

Sposób przygotowania:

Wiśnie gotujemy w wodzie z cukrem (jak na kompot). Gdy już się zagotują, rozrabiamy mąkę w pół szklanki wody i  dolewamy do garnka cały czas mieszając. Trzymamy na niewielkim ogniu – czekamy aż zupa zgęstnieje. Płatki dodajemy tuż przed podaniem. Doskonale smakuje na chłodno, jak i na gorąco!

Zamiast mąki można dodać kisiel. Zupa może być podawana ze śmietaną.

Przykładowe kombinacje smakowe:

Zupa porzeczkowa, porzeczkowo- malinowa, jagodowa, z owoców leśnych, truskawkowa, wiśniowa, truskawkowo – jagodowa i inne.