Korzystamy z plików cookies zapisujących dane użytkownika. Przeglądając naszą stronę wyrażasz zgodę na ich używanie. Więcej »
zamknij

Strona główna | Kontakt

  Wydrukuj tę stronę

Pieczona ryba w płatkach

Składniki:

  • 1 ¾ filiżanki płatków kukurydzianych lub pszennych OBST
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka startego sera parmezan
  • 2 łyżki margaryny lub masła roztopionego
  • ½ filiżanki chudego jogurtu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 filety mrożonej ryby
  • 1 łyżka pokrojonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Za pomocą blendera lub wałka pokrusz płatki na drobną kaszkę. Dodaj czosnek, bazylię, skórkę z cytryny, ser i  margarynę. Umieść w płytkiej misce lub talerzu. Odstaw. W małej misce wymieszaj jogurt, pieprz, sól, sok z cytryny i ketchup. Zanurz rozmrożoną rybę w sosie, a następnie w pokruszonych płatkach. Połóż w  naczyniu żaroodpornym i przykryj folią aluminiową. Piecz w 180 C przez 10 minut. Następnie obróć rybę i piecz przez kolejne 10 minut.