Korzystamy z plików cookies zapisujących dane użytkownika. Przeglądając naszą stronę wyrażasz zgodę na ich używanie. Więcej »
zamknij

Strona główna | Kontakt

  Wydrukuj tę stronę

Omlet z płatkami kukurydzianymi

Składniki:

  • 2 jajka
  • ¾ szkl. mleka
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szkl. płatków kukurydzianych OBST
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego lub sezamu
  • 1 dag drożdży
  • mała cebula
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól
  • bazylia
  • ok. 6 plasterków żółtego sera
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Drożdże z cukrem rozmieszać w kilku łyżkach mleka. Jajka, mąkę i resztę mleka dokładnie zmiksować, wlać rozpuszczone drożdże. Dodać płatki owsiane, siemię lniane, wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 20 min. Cebulę drobno posiekać i dodać do ciasta, wsypać płatki kukurydziane i wszystko jeszcze raz pomieszać. Posolić do smaku. Olej rozgrzać na patelni i smażyć średniej grubości placki, zrumienić z obu stron. Plasterki sera żółtego pokroić w cienkie paski. Usmażony, gorący placek położyć na talerzu i  przekroić mniej więcej w połowie, aby jedna część była trochę większa. Nałożyć na nią ser, posypać bazylią i przykryć drugą częścią. Na wierzchu ułożyć kilka pasków sera, posypać bazylią. Smakuje sam lub z  pomidorami w różnej postaci.