Korzystamy z plików cookies zapisujących dane użytkownika. Przeglądając naszą stronę wyrażasz zgodę na ich używanie. Więcej »
zamknij

Strona główna | Kontakt

  Wydrukuj tę stronę

Owocowa zapiekanka

Składniki:

  • 2 szkl. płatków kukurydzianych OBST
  • 30 dag jabłek
  • 20 dag jeżyn lub porzeczek
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki margaryny
  • 2 łyżki słodkiego soku
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Umyte jabłka obieramy, usuwamy nasiona, kroimy w cienkie plasterki. Tak pokrojone jabłka wkładamy do miski i  skrapiamy sokiem z cytryny. Oczyszczone jeżyny płuczemy, mieszamy z  jabłkami, dodajemy pół szklanki wody i cukier, mieszamy. Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego do średniej temperatury piekarnika (na pół godziny). Rozpuszczamy margarynę, wlewamy sok owocowy i mieszamy. Dodajemy płatki kukurydziane i dokładnie mieszamy. Wyjmujemy z piekarnika zapieczone owoce, na których rozkładamy przygotowane wcześniej płatki kukurydziane. Zapiekamy jeszcze raz bez przykrycia przez około pół godziny.