Tort z płatków kukurydzianych

Składniki:

Sposób przygotowania:

10 dag masła roztopić razem z czekoladą, wymieszać z płatkami kukurydzianymi. Kawałek papieru do pieczenia posmarować masłem, ułożyć na nim 12 kuleczek z masy. Dno i boki tortownicy (śr. 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladowe płatki rozłożyć w formie i mocno przycisnąć do dna. Formę wstawić do lodówki razem z 12 kuleczkami z płatków. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sok cytrynowy. Masę z żółtek utrzeć z twarogiem. Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić lekko ją podgrzewając. Następnie do płynnej żelatyny dodać kilka łyżek masy twarogowej, po czym dodać bitą śmietanę i następnie resztę masy twarogowej. Tak przygotowany krem rozsmarować na spodzie z płatków kukurydzianych i wstawić na 1 h do lodówki. Schłodzony tort udekorować odłożonymi kuleczkami z płatków kukurydzianych.