Lekcja o mąkach pełnoziarnistych

Ostatnio dużo mówi się o wartościach odżywczych oraz niesamowitych właściwościach produktów pełnoziarnistych. Jednak, czym tak naprawdę są produkty pełnoziarniste, gdzie je możemy znaleźć
i dlaczego tak ważne jest ich codzienne spożywanie?

Aby zrozumieć jak powstaje produkt pełnoziarnisty musimy poznać podstawowe informacje dotyczące samego ziarna. Ziarna są suchymi
i twardymi owocami zbóż składającymi się z trzech części. Pierwszej zewnętrznej, tzw. okrywy nasiennej, bogatej w błonnik i minerały
oraz z dwóch wewnętrznych, bielma źródła skrobi i zarodka. Oczywiście w każdej z części znajdziemy składniki odżywcze jednak dopiero połączenie tych części daje nam największe korzyści.

Pełne ziarno rozpoczęto rozdrabniać przed wiekami uzyskując w ten sposób białą mąkę. Podczas jej produkcji odsiewa się łupiny (okrywę nasienną) i zarodki. Wielką zaletą białej mąki było to, że można było ją długo przechowywać, a posiadanie jej zapasów świadczyło
o bogactwie. Jednak oczyszczanie zboża podczas przemiału powoduję utratę wszystkich składników odżywczych
i minerałów zawartych w odsiewanych częściach.

Dlatego, też produkty pełnoziarniste różnią się od wysoko przetworzonych ilością zawartego błonnika. Ponadto są źródłem cukrów złożonych, witamin i minerałów (m.in. potas, wapń, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B oraz witaminę E), a także steroli roślinnych.

Lista artykułów pełnoziarnistych jest bardzo długa. Znaleźć na niej możemy wszystkie produkty, które powstały z pełnych ziaren, a są to m.in.:

Wprawdzie wiele z tych produktów możemy odnaleźć na naszym rynku jednak, gdy nie jesteśmy pewni czy powstały z pełnego ziarna należy uważnie przeczytać listę składników zamieszczoną na opakowaniu. Jeżeli nadal nie możemy odnaleźć interesujących nas informacji najlepszym wyjściem będzie kontakt z producentem, który na pewno udzieli nam odpowiedzi na wszystkie pytania związane z jego produktem.

Najnowsze badania wykazały, że codzienne spożywanie produktów z pełnego ziarna może zapobiec różnym dolegliwościom i chorobom. W połączeniu z aktywnym stylem życia przyczynia się również do poprawy naszego samopoczucia. Ponadto większość ekspertów przyznaje, że produkty z nieczyszczonego zboża pomagają schudnąć.. Dzięki wysokiej zawartości błonnika ograniczają wchłanianie tłuszczów z pożywienia
i dają na długo uczucie sytości. Co więcej produkty pełnoziarniste posiadają niski Indeks Glikemiczny. Przez co węglowodany w nich zawarte
są wolno uwalniane i trawione, dzięki czemu poziom glukozy jest stały, a nasze samopoczucie i zdolności do koncentracji dobre. Wszystko to sprawia, że żywność pełnoziarnista jest świetną alternatywą dla niezdrowych przekąsek.