ABC Żywności Ekologicznej

OBST SA należy do wiodących polskich producentów żywności ekologicznej, a dokładniej płatków śniadaniowych i pieczywa chrupkiego. Ponad 18 lat doświadczenia w wytwórstwie płatków śniadaniowych i zdrowych przekąsek, pozwala naszym wyrobom zachować bogactwo witamin i mikroelementów zawartych w surowcach wykorzystywanych w produkcji naszych artykułów spożywczych.

Dlaczego żywność ekologiczna jest zdrowsza od konwencjonalnej? Ponieważ jest uzyskiwana bez stosowania:

Surowce, z których produkowane są nasze płatki i zdrowe przekąski (a w tym pieczywo i płatki ekologiczne) powstają w gospodarstwach, gdzie rośliny hoduje się bez użycia chemicznych środków ochrony, a stosuje się tylko nawozy naturalne, gdzie zwierzęta chowa się zgodnie z potrzebami gatunku i dba się o różnorodność w przyrodzie oraz o bogactwo krajobrazu. Dlatego nasze płatki ekologiczne są tak zdrowe i wspomagają prawidłowe działanie Twojego organizmu.

Jak rozpoznać produkt ekologiczny?
Na etykiecie takiego produktu powinniśmy znaleźć nazwę oraz kod jednostki certyfikującej, której podlega producent, a także informację: „Rolnictwo ekologiczne – System kontroli WE” wypisaną w tym samym języku, co cała etykieta.. Ważne jest, aby danych tych nie zastąpiło samo logo jednostki certyfikującej lub tajemniczy znaczek niejasnego pochodzenia. Jedynym prawnie dopuszczonym symbolem graficznym, który może pojawiać się na żywności ekologicznej, jest logo „rolnictwo ekologiczne”.

Zachęcamy do zapoznania się z ofertą zdrowych płatków kukurydzianych oraz pieczywa chrupkiego!